Ce înseamnă transport aerian? 

Într-o lume mereu mai grăbită, serviciile de transport aerian reprezintă soluția cea mai rapidă pentru trimiterea și livrarea a multe tone de mărfuri, de colete, pachete și documente, automobile, produse de înaltă tehnologie, mașini sau produse electronice, produse farmaceutice, produse artizanale și logistică pentru concerte, animale vii, articole sensibile la temperatură și bunuri periculoase, ș.a.m.d. La nivel global, transportul aerian este soluția ideală pentru cei care trebuie să transporte mărfuri pe distanțe lungi și într-un timp scurt.

Prin transport aerian se efectuează deplasarea în spațiu a bunurilor și oamenilor cu ajutorul aeronavelor și nu mai este de mult un mijloc de transport de lux și prohibitiv. Astăzi este preferat de cei care au nevoie să se deplaseze sau să transporte obiecte repede, oriunde în lume. Pentru transport se folosesc atât avioane mixte, pentru pasageri și mărfuri, cât și avioane speciale destinate numai pentru transportul mărfurilor. Din punct de vedere comercial, avioanele pot fi încărcate în regim de linie, adică au un trafic regulat, și în regim de charter, adică au un trafic neregulat, pe bază de contracte între companiile aeriene și diferiții beneficiari care doresc să exploateze pe o perioadă determinată avioanele luate în chirie.

Decolarea și aterizarea avioanelor poate avea loc numai pe aerodromurile civile autorizate. Aerodromul este o suprafață de teren sau de apă destinată utilizării pentru sosirea, plecarea și manevrarea la sol a aeronavelor de transport aerian. Aeroportul este aerodromul deschis operațiunilor comerciale.

Există mai multe feluri de transport aerian de mărfuri? 

Sigur că da. Diferența este dată nu de viteza de deplasare a avionului, ci de rapiditatea, complexitatea și nivelul de organizare al serviciilor aferente operațiunilor de transport aerian de mărfuri. Astfel, putem diferenția serviciile economic, prioritar și de urgență, oferite de numeroase companii aeriene și logistice.

Cel mai ieftin este serviciul economic, prin care mărfurile și coletele internaționale sunt expediate prin companii aeriene fiabile și prin intermediul celor mai potrivite hub-uri de transport aerian de mărfuri. Achizițiile în vrac de la centrele de transport aerian de mărfuri permit obținerea celor mai mici tarife pentru transporturile regulate și mărfurile standard. Soluțiile „door-to-door” includ servicii de consolidare, pre-transport, transport și vămuire.

Serviciile prioritare pun la dispoziție zboruri directe mai frecvente, o persoană de contact dedicată ocupării cu mărfurile fiecărui client și intervale de timp definite cu precizie pentru preluare și livrare.

Serviciile de urgență presupun procesarea imediată a comenzii clientului și oferă durate de tranzit definite cu mai mare precizie. Se face apel la zboruri închiriate și la curierat la bord pentru toate tipurile de mărfuri, de la documente importante la medicamente, mostre de produse și piese de schimb pentru situații de urgență tip „aircraft on ground”.

Care sunt avantajele și dezavantajele transportului aerian? 

Serviciile de transport aerian de mărfuri oferă în primul rând rapiditate. Chiar și cu modul economic multe companii aeriene pot să transporte mărfuri mult mai repede decât în oricare alt mod. La rapiditate se adaugă existența posibilităților de asigurare a mărfurilor și un lanț de distribuție minuțios pus la punct.

Această calitate a transportului aerian, adică rapiditatea, conduce și la primul dezavantaj al serviciilor de transport aerian de mărfuri, care este prețul, adesea mult mai mare decât în cazul altor forme de curierat internațional. Altul este dependența de starea vremii, când un vânt tare sau o furtună puternică pot întârzia sau împiedica operațiile de transport aerian.

Cât de eficientă este această metodă de transport? 

Dacă avem în vedere în primul rând rapiditatea transportării de colete internaționale atunci serviciile de transport aerian sunt foarte eficiente. Dacă însă avem în vedere cantitatea transportată și raportul preț/cantitate, atunci situația se schimbă.

Ce factori influențează costul transporturilor aeriene? 

Pe lângă factorii legați de starea vremii și timpul de tranzit, menționați mai sus, alături de cantitate mai intervine și greutatea și mărimea pachetului trimis. Mai mult, există și restricții legate de greutate și dimensiuni, de programul și regulamentul vamal. Unele companii aeriene impun o greutate maximă de 149 kg pe articol, dimensiuni maxime ale coletului de 120 x 80 x 80 cm, efectuând transporturi paletizate numai la cerere. La fel, un regim special o au bunurile periculoase și cele de valoare. La Allpacka.ro găsești o listă completă a articolelor interzise.

Coletele internaționale trimise prin serviciile de transport aerian puse la dispoziție de Allpacka pot fi urmărite? 

Desigur. De la colectare și până la livrare coletul poate fi urmărit pe tot traseul său, prin funcția de urmărire pe care partenerii noștri o pun la dispoziție. După un clic pe linkul companiei de curierat care a colectat pachetul, nu ai decât să introduci numărul AWB și apoi poți urmări online coletul.

Partenerii Allpacka oferă servicii de transport aerian? 

În cadrul serviciilor de curierat internațional mare parte din partenerii Allpacka.ro oferă servicii integrate de  transport aerian pentru trimiterea de colete internaționale, pe care vi le putem oferi cu multă încredere. De obicei, transportul aerian este relevant când clientul dorește să trimită colete în afara UE. Metoda de transport este aleasă de partenerul respectiv al Allpacka.ro, iar de obicei partenerii Allpacka preferă soluția cea mai ieftină și mai rapidă. Astfel, dacă utilizatorul sistemului Allpacka dorește să trimită un colet din România în, să zicem Vietnam, el va alege numai partenerul Allpacka. După aceasta, partenerul Allpacka ales va decide calea pe care va efectua livrarea (aeriană, maritimă, rutieră).

Merită menționat că majoritatea transporturilor efectuate în țări din afara UE are loc pe calea aerului.

Allpacka.ro oferă soluții pentru aproape toate problemele legate de curieratul internațional și național, iar cu Allpacka.ro coletul tău ajunge rapid și sigur la destinație!